Resepi Nasi Ayam Roasted Sedap Gilaaaa!
(Untuk hidangan 5-6 orang makan)
A. Resepi Sup Ayam
1. Panaskan 2 liter air dalam periuk tinggi.
Masukkan satu kiub ayam Maggi.
2. Perasakan juga dengan sekali renjis serbuk lada sulah, garam secukup rasa dan sekeping halia.
3. Selepas sup mendidih, masukkan seekor ayam
ke dalamnya.
4. Angkat selepas ayam separa masak kira-kira 10-15 minit. Toskan dalam bekas.
5. Sambung reneh sup dalam api perlahan.
Masukkan bebola ikan untuk tambahan jika suka.
Sewaktu dihidangkan, barulah taburkan daun bawang dan bawang goreng. Sup ringkas. Tapi ada rasa yang sangat istimewa.
B. Resepi Nasi Ayam
1. Dalam kuali panaskan 1 senduk marjerin Pelangi.
Masukkan pula ;
- dua keping halia
- dua helai daun pandan simpul
- sebatang serai saiz kecil diketuk
- 1 sudu gula
*kalau ada lemak ayam bolehlah dicairkan sekali*
2. Masukkan 3 cawan beras yang sudah dibersihkan.
3. Goreng seketika sebelum dimasukkan kesemuanya dalam periuk nasi.
4. Tambahkan air sup secukupnya dan serbuk kunyit secubit dua untuk menghasilkan warna kuning.
5. Masak nasi seperti biasa. Semasa nasi hampir masak, masukkan lagi sedikit marjerin untuk rasa nasi yang sedikit berlemak dan wangi.
C. Ayam Roasted
1. Seekor ayam yang sudah ditoskan tadi dilumurkan dengan campuran bahan di bawah;
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos blackpepper
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak bijan
2. Lumurkan sebati pada ayam.
*Tips untuk kulit ayam luar yang garing cantik, ayam disangkut dan
Kredit kepada empunya resepi
0 ulasan:
Catat Ulasan