TAPAI PULUT
1kg beras pulut
1 biji ragi
1 sudu gula (ini petua tapai rasa manis dan tidak masam)
Daun pisang secukupnya atau bekas kecil
1. Basuh beras pulut hingga betul2 bersih dan rendam selama 2 jam.
2. Panaskan periuk kukusan dan kukus pulut hingga benar2 masak. Jika pulut masih keras, renjis air hingga rata dan terbalikkan pulut. Kukus lagi hingga lembut.
3. Bila pulut sudah masak angkat ratakan pulut di dalam dulang dan biarkan sejuk.
4. Tumbuk ragi dan gula. Ini adalah petua untuk buat tapai rasa manis dan tidak masam.
5. Tabur ragi di atas permukaan pulut yang telah disejukkan menggunakan penapis teh. Pastikan ragi ditabur rata.
6. Kacau atau gaul pulut tadi supaya mesra bersama ragi.
7. Bungkus pulut dalam daun pisang atau masukkan ke dalam bekas2 kecil.
8. Bila sudah siap semuanya letak tapai tadi dalam periuk atau bekas besar dan disimpan di tempat gelap seperti dalam kabinet dapur.
9. Peram selama 2 hari sebelum dibuka. Jika tapai sudah masak (lembik dan berair) maksudnya tapai sedap sudah sedia untuk dinikmati.
10. Jika ragi cepat menapai biasanya tidak sampai 2 hari sudah boleh dimakan.
Resepi & foto : Rozie Mnor
0 ulasan:
Catat Ulasan