Resepi Daging Masak Ros
Bahan
1 kilo daging dihiris nipis
Bahan kisar dgn secawan air.
2 biji bawang besar yg sederhana besarnya
4 ulas bawang putih
2 ruas jari halia
2 ruas jari lengkuas
3 biji buah keras
1 btg serai
1 biji tomato yg besar potong kecil dulu sblom dikisar
10 batang cili merah besar/cili hidup
5 batang cili padi merah jika suka pedas,
*semua bahan di atas dipotong kecil dulu sblom dikisar supaya mudah hancur.
Cara.
Tumis
2 btg kulit kayu manis sekejap kemudian masukkan
2 helai daun pandan yg panjang *disimpul dulu, biar sekejap smpi wangi,kemudian masukkan
2 btg serai *diketuk dulu,masukkan pula bahan kisar,
Masak biar smpi mendidih,kemudian baru masukkan daging.
Masak smpi daging empuk.*periuk kena sentiasa ditutup tudung sb masakan ini merecik.
Bila daging dah empuk masukkan,
5 helai daun limo purut, sekeping gula melaka, garam,serbuk secukup rasa megi.
Akhir sekali tambah
1 cawan susu cair, masak lagi sehingga lebih pekat,*api perlahan semasa ini.
Jika suka tomato tambah tomato ceri setelah api ditutup.
*Seeloknya bila kuah dh mendidih perlahankan api.
*Kuah daging kena adjust sendiri macamana nak,okayh
credit : Makcik Ratu
0 ulasan:
Catat Ulasan