Resipi Kuih/Biskut Semperit Red Velvet Viral
Bahan-bahan
250g butter/ marjerin
4 cawan tepung jagung
2sudu besar tepung kastard
2sudu teh pewarna merah
1sudu teh cuka makan
1sudu besar serbuk koko
1cwn susu pekat
2. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan serbuk koko. Gunakan senduk atau hujung jari semasa membuat adunan.
3. Apabila adunan sebati, bolehla mulakan menekan doh ke dalam acuan sehingga habis
4. Bakar pada suhu 160°C selama 20minit.(Ikut oven masing-masing)
250g butter/ marjerin
4 cawan tepung jagung
2sudu besar tepung kastard
2sudu teh pewarna merah
1sudu teh cuka makan
1sudu besar serbuk koko
1cwn susu pekat
Cara buat semperit red velvet
1. Whisk butter/ marjerin kacau sebati bersama susu, pewarna merah dan cuka makan.2. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan serbuk koko. Gunakan senduk atau hujung jari semasa membuat adunan.
3. Apabila adunan sebati, bolehla mulakan menekan doh ke dalam acuan sehingga habis
4. Bakar pada suhu 160°C selama 20minit.(Ikut oven masing-masing)
Nota : Sukatan cawan mungkin tak sama. Jadi, jika adunan lembut sangat, tambahkan tepung jagung sedikit sehingga tak melekat di tangan. Agak-agak sesuai tekan di acuan.
Credit: https://www.azhafizah.com/
0 ulasan:
Catat Ulasan