💜Laksa Terengganu💜
☑2kg ikan sardin/kembong/selar (bukan ikan parang or ikan tenggiri). Paling sedap ikan sardin
☑2kg santan
☑1/4kg bawang merah
☑5-6 ulas bawang putih
☑2 inci halia
☑1/2 - 1 sudu besar serbuk lada hitam
☑1 asam keping
☑Garam and gula
.➡Just rebus ikan, perisi, simpan the tulang. ➡Blend isi ikan dengan air, masukkan dalam periuk.
➡Then masuk bawang, halia yg dah blended. ➡Pastu blend tulang ikan (this is the secret), ➡pastu tapis air masuk periuk. Tulang sila buang.
➡Masukkan santan, asam keping, garam and gula.
➡Kacau sentiasa sampai mendidih, tutup api.
Hubby suka kuah a little bit manis. Laksa Terengganu is served with belacan, cili boh dan garam besides the ulam.
Ok dah. Jangan gaduh2. Masak la macam mana pun, asalkan keluarga kita suka dan paling penting, makan sampai licin, tiada pembaziran!
kredit Shidah Ab Rashid
0 ulasan:
Catat Ulasan