Resepi lepat liat utara
Bhn2
3 cwn tpg pulut
1/2 cwn santan
3 sudu mkn gula putih
1 sudu kecil garam
Kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam halus
Daun pisang
Minyak masak utk sapuan
Bhn dimasak
1 cwn gula merah + 1/2 cwn air
Cara buat
Masak air gula merah dan ketepikan.
Masuk santan,garam,gula putih bersama tpg pulut di dlm bekas dan gaul sebati.
Masuk air gula merah td sambil ditapis dan kacau hgga tidak berketul.
Ambil daun pisang dan sapukan minyak letak 2 sudu mkn adunan serta ratakan.Sapu minyak pd jari dan tekan adunan.
Letak inti nyok ditgh2 adunan dan balut kemas.Akhir sekali kukus selama 45mnt.Selamat mencuba.
Kredit: Nor Hasimah
0 ulasan:
Catat Ulasan