Khamis, 20 Mei 2021

Koleksi Resepi: Laksa Teluk Kechai

 💜LAKSA TELUK KECHAI💜



Bahan rempah

15 cili merah segar

15 cili merah kering

15 bawang merah

1 sudu kecil stok belacan


Bahan A

Air 300ml

10 tngkai (daun kesom)

5 keping (asam keping)

3 batang serai diketuk

2 btg bunga kantan

1.8 liter air


Bahan-bahan B

1 kg ikan kembung atau ikan selar kuning, dibersihkan

1 cawan air


1 kg laksa mi segar

Perasa 2 sudu gula atau secukup rasa Garam


5 tangkai daun selom - dicincang

1 timun yang dicincang

1bj bawang, dihiris dengan halus.

2 cili merah, biji dan dihiris Sambal kelapa

Telur rebus


➡Rebus ikan di dalam air sahaja. Apabila dimasak, keluarkan ikan dan ambilkan stoknya. ➡Kemudian perisi isi ikan dan letakkan ikan ke tepi. Letakkan bahan rempah, air dan stok ikan dalam periuk. Tambah daun kesum, asam jawa dan serai

➡Biar mendidih selama 10 minit. Masukkan ikan yang diperisi dan perasa secukupnya.

➡Teruskan reneh selama 10 minit tambahan.


☑Sambal kelapa:

(Sambai Nyoq )


Bahan-bahannya :

☑2-3 Cawan kelapa parut (nak lebih boleh tmbh kuantiti)

☑3-4 sudu besar cili kisar (suka pedas lebihkan)

(*cili kering di potong dan dibuang biji ☑kemudian direbus, diblend dgn sedikit air)

sedikit garam dan air


Cara-caranya :

➡Masukkan kelapa parut ke dlm balang kisar (elok letak suku balang, spya kelapa jadi halus dan senang nak kisar),cili kisar, garam dan air.

➡Kisar sehingga halus dan sebati.

➡ Masukkan ke dlm bekas, simpan dahulu dlm peti sejuk (elok buat awal) spya pes sambai nyoq jadi pekat.


kredit pd owner resipi..

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Sambal Totok Resepi Sambal TotokBahan:1/2 gengam ikan bilis kopek(basuh dan rendam)*30 tangkai cili padi merah+hijau*1 biji bwng besar*3 ulas bwng putih*sedikit belacanSedikit garam1biji limau nipisGoreng bahan bertanda * hingga lay… Read More
  • Koleksi Resepi:Laksa Beras Utara Nurul sedekahkn resepi laksa beras nie atas nama arwah mak nurul...Azizah bt che ma...semoga ilmu berguna yg nurul bgi nie mak dpt pahala berterusan dkt sana...jemput siapa nk ambil resepi nie...tak yah mintak izin...ma… Read More
  • Koleksi Resepi:Tapai Pulut TAPAI PULUT1kg beras pulut1 biji ragi1 sudu gula (ini petua tapai rasa manis dan tidak masam)Daun pisang secukupnya atau bekas kecil1. Basuh beras pulut hingga betul2 bersih dan rendam selama 2 jam.2. Panaskan periuk ku… Read More
  • Koleksi Resepi:Daging Masak Ros Resepi Daging Masak RosBahan1 kilo daging dihiris nipisBahan kisar dgn secawan air.2 biji bawang besar yg sederhana besarnya4 ulas bawang putih2 ruas jari halia2 ruas jari lengkuas3 biji buah keras1 btg serai1 biji toma… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasi Arab Mandy NASI ARAB MANDYMula-mula sediakan stok ayam dulu.(Stok Ayam nanti akan diguna utk masak nasi)1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 42 inci halia - diketuk1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)1 sudu kecil lada hi… Read More

0 ulasan:

Catat Ulasan