Khamis, 20 Mei 2021

Koleksi Resepi: Laksa Teluk Kechai

 ðŸ’œLAKSA TELUK KECHAI💜



Bahan rempah

15 cili merah segar

15 cili merah kering

15 bawang merah

1 sudu kecil stok belacan


Bahan A

Air 300ml

10 tngkai (daun kesom)

5 keping (asam keping)

3 batang serai diketuk

2 btg bunga kantan

1.8 liter air


Bahan-bahan B

1 kg ikan kembung atau ikan selar kuning, dibersihkan

1 cawan air


1 kg laksa mi segar

Perasa 2 sudu gula atau secukup rasa Garam


5 tangkai daun selom - dicincang

1 timun yang dicincang

1bj bawang, dihiris dengan halus.

2 cili merah, biji dan dihiris Sambal kelapa

Telur rebus


➡Rebus ikan di dalam air sahaja. Apabila dimasak, keluarkan ikan dan ambilkan stoknya. ➡Kemudian perisi isi ikan dan letakkan ikan ke tepi. Letakkan bahan rempah, air dan stok ikan dalam periuk. Tambah daun kesum, asam jawa dan serai

➡Biar mendidih selama 10 minit. Masukkan ikan yang diperisi dan perasa secukupnya.

➡Teruskan reneh selama 10 minit tambahan.


☑Sambal kelapa:

(Sambai Nyoq )


Bahan-bahannya :

☑2-3 Cawan kelapa parut (nak lebih boleh tmbh kuantiti)

☑3-4 sudu besar cili kisar (suka pedas lebihkan)

(*cili kering di potong dan dibuang biji ☑kemudian direbus, diblend dgn sedikit air)

sedikit garam dan air


Cara-caranya :

➡Masukkan kelapa parut ke dlm balang kisar (elok letak suku balang, spya kelapa jadi halus dan senang nak kisar),cili kisar, garam dan air.

➡Kisar sehingga halus dan sebati.

➡ Masukkan ke dlm bekas, simpan dahulu dlm peti sejuk (elok buat awal) spya pes sambai nyoq jadi pekat.


kredit pd owner resipi..

0 ulasan:

Catat Ulasan