💜LAKSA TELUK KECHAI💜
Bahan rempah
15 cili merah segar
15 cili merah kering
15 bawang merah
1 sudu kecil stok belacan
Bahan A
Air 300ml
10 tngkai (daun kesom)
5 keping (asam keping)
3 batang serai diketuk
2 btg bunga kantan
1.8 liter air
Bahan-bahan B
1 kg ikan kembung atau ikan selar kuning, dibersihkan
1 cawan air
1 kg laksa mi segar
Perasa 2 sudu gula atau secukup rasa Garam
5 tangkai daun selom - dicincang
1 timun yang dicincang
1bj bawang, dihiris dengan halus.
2 cili merah, biji dan dihiris Sambal kelapa
Telur rebus
➡Rebus ikan di dalam air sahaja. Apabila dimasak, keluarkan ikan dan ambilkan stoknya. ➡Kemudian perisi isi ikan dan letakkan ikan ke tepi. Letakkan bahan rempah, air dan stok ikan dalam periuk. Tambah daun kesum, asam jawa dan serai
➡Biar mendidih selama 10 minit. Masukkan ikan yang diperisi dan perasa secukupnya.
➡Teruskan reneh selama 10 minit tambahan.
☑Sambal kelapa:
(Sambai Nyoq )
Bahan-bahannya :
☑2-3 Cawan kelapa parut (nak lebih boleh tmbh kuantiti)
☑3-4 sudu besar cili kisar (suka pedas lebihkan)
(*cili kering di potong dan dibuang biji ☑kemudian direbus, diblend dgn sedikit air)
sedikit garam dan air
Cara-caranya :
➡Masukkan kelapa parut ke dlm balang kisar (elok letak suku balang, spya kelapa jadi halus dan senang nak kisar),cili kisar, garam dan air.
➡Kisar sehingga halus dan sebati.
➡ Masukkan ke dlm bekas, simpan dahulu dlm peti sejuk (elok buat awal) spya pes sambai nyoq jadi pekat.
kredit pd owner resipi..
0 ulasan:
Catat Ulasan