💜Resepi Laksa Kedah💜
☑Bahan-Bahan:
1 bungkus laksa beras
1 kg ikan kembung
1 sudu besar belacan
2 kuntum bunga kantan. dibelah 4
1 ikat daun kesum
4 keping asam keping
gula dan garam, secukup rasa
☑Bahan untuk kisar halus:
10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
50g ikan bilis, rendam seketika
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
☑Bahan untuk hiasan:
5 biji telur, direbus
2 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang timun, hiris nipis
Limau nipis, di potong
1 ikat daun selom
cili padi, hiris nipis
Cara-cara
➡Rendam laksa kering dan kemudia rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
➡Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama 1 asam keping dan sedikit bawang merah. ➡Setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan. Kisar halus. Kemudian kisar baki tulang ikan bersama sedikit air dan tapis airnya.
➡Masukkan di dalam periuk dan rebus bersama bahan kisar halus selama lebih kurang 20 minit.
➡Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan, garam dan gula secukup rasa. ➡Rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.
➡Hidangkan laska bersama kuah dan bahan hiasan.
Tips:
Pastikan ikan kembung adalah segar untuk mendapat kuah laksa yang benar-benar enak.
0 ulasan:
Catat Ulasan