Khamis, 20 Mei 2021

Koleksi Resepi: Laksa Kedah

 💜Resepi Laksa Kedah💜



☑Bahan-Bahan:

1 bungkus laksa beras

1 kg ikan kembung

1 sudu besar belacan

2 kuntum bunga kantan. dibelah 4

1 ikat daun kesum

4 keping asam keping

gula dan garam, secukup rasa


☑Bahan untuk kisar halus:

10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus

50g ikan bilis, rendam seketika

2 biji bawang besar

8 biji bawang merah

6 ulas bawang putih


☑Bahan untuk hiasan:

5 biji telur, direbus

2 biji bawang besar, hiris nipis

1 batang timun, hiris nipis

Limau nipis, di potong

1 ikat daun selom

cili padi, hiris nipis


Cara-cara

➡Rendam laksa kering dan kemudia rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.

➡Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama 1 asam keping dan sedikit bawang merah. ➡Setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan. Kisar halus. Kemudian kisar baki tulang ikan bersama sedikit air dan tapis airnya. 

➡Masukkan di dalam periuk dan rebus bersama bahan kisar halus selama lebih kurang 20 minit.

➡Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan, garam dan gula secukup rasa. ➡Rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.

➡Hidangkan laska bersama kuah dan bahan hiasan.


Tips:

Pastikan ikan kembung adalah segar untuk mendapat kuah laksa yang benar-benar enak.

0 ulasan:

Catat Ulasan