RESEPI LAKSA PENANG
Resepinya - serasa saya semua pandai masak laksa ni..
Laksa beras atau laksa segera
utk kuahnya - 7 orang makan
4@5 ekor ikan kembung direbus dan diambil isi dan dikisar
2 biji bawang besar atau 10 biji bawang merah - pilih salah satu*
cili kisar (mengikut kepedasan yang dikehendaki)
sedikit belacan*
daun kesum
bunga kantan
3@4 keping asam gelugur
air (agak2 la ye jgn cair sangat jgn pekat sangat)
caranya
*kisar bahan bertanda hingga halus
* kisar juga isi ikan rebus yang dibuang tulang
* dlm periuk..masukkan bahan kisar, air dan masak hingga mendidih serta masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dibelah dua serta asam gelugur
* isi garam dan sedikit je gula pengganti ajinomoto
hiasan/ulam-
salad- hiris halus
telor rebus - belah 2
bawang merah - dihiris halus
cili merah dan cili api hijau - dihiris halus
timun - hiris halus
limau nipis/lemon untuk perahan
0 ulasan:
Catat Ulasan