Khamis, 20 Mei 2021

Koleksi Resepi: Laksa Johor

 RESEPI LAKSA JOHOR 



Bahan-bahannya :- 

1 paket Spaghetti (direbus)

BAHAN A :-

5 ekor ikan kembong/sardin/parang/tenggiri mengikut citarasa masing-masing(digoreng, dibuang tulang dan ditumbuk atau diblend)

1 paket kecil udang kering (diblend)

Sedikit isi ikan kurau masin (diblend)

Sedikit udang basah (diblend)

BAHAN B (diblend) :-

3 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

10 tangkai cili kering

1 inci halia 

1 inci lengkuas  

1/2 inci kunyit basah

2 batang serai

1 paket santan pekat

1 mangkuk kecil air asam jawa

1 paket kerisik

2 paket kecil rempah kari ikan

Garam halus

Gula pasir

Ajinomoto

Bahan Ulaman/hiasan :-

Limau kasturi di belah dan dibuang biji

Timun hiris

Tauge 

Bawang besar hiris

Daun kesum hiri

Bunga Kantan hiris

Lobak asin halus

Sambal belacan.

CARA-CARA MEMBUAT KUAH LAKSA :-

1.  Panaskan minyak dan masukkan bahan B dan tumis hingga wangi dan naik minyak.

2.  Bila rempah dah garing, masukkan cili blend, rempah kari, kerisik dan kacau hingga naik bau dan naik minyak.

3.  Masukkan bahan A (ikan, udang basah,  udang kering  dan isi ikan kurau masin) yang telah diblend.

4.  Masukkan santan pekat diikuti dengan 2

mangkuk air.

5.  Masukkan air asam jawa. 

6.  Masukkan garam, gula pasir dan sedikit serbuk ajinomoto.

7.  Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 jam 1/2. Kuah akan lebih tahan lama (tidak basi) jika dimasak lebih lama.

8.  Setelah masak bolehlah dihidangkan bersama ulam2an dan hiasannya.

Selamat mencuba.

Hidup muafakat tanpa membezakan,

Berbilang bgsa agma mahupun umur,

Budaya dan adat perbezaan diraikan,

Bersatu padu hidup aman makmur. 

Kredit:Fauziah Ali

0 ulasan:

Catat Ulasan