Khamis, 15 Ogos 2024

KOLEKSI RESEPI:BINGKA @ BENGKANG UBI KAYU

 RESEPI BINGKA @ BENGKANG UBI KAYU

BAHAN-BAHAN:

4 cawan penuh (padat) ubi parut/ kisar

1 cawan santan pekat 

1 cawan air

1 cawan gula 

1 sudu teh garam

Beberapa titik pewarna kuning telur (empunya resipi guna pewarna oil base)

2 sudu makan marjerin @ mentega yang dicairkan

CARA MEMASAK:

1.Kupas licin ubi kayu kemudian parut. Anggaran ubi kayu yang digunakan lebih kurang 1 kg lebih (masih ada sisa). Parutan ubi kayu ini tidak perlu diperah

2. Sukat parutan ubi kayu sebanyak 4 cawan penuh dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan air, santan pekat, gula, garam dan pewarna. Kacau sebati

3. Adunan yang sudah dikacau. Jika menggunakan santan kotak, masukkan 2 sudu makan marjerin atau mentega yang dicairkan (optional). Kacau sebati sekali lagi.

4. Ambil loyang dan griskan dengan mentega dan juga dilapik dengan baking paper. Masukkan adunan. ( empunya resipi guna loyang saiz 8 inci.)

5. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 1½ jam atau mengikut ketuhar masing-masing.

6. Bila Bingka Ubi Kayu telah siap dibakar, boleh letak majerin @ mentega dan sapu dipermukaannya supaya nampak cantik berkilat dan kerak pun sedap.

7. Bila kuih telah sejuk atau suam, keluarkan dari loyang dan potong. Sedia untuk dinikmati.

Kredit empunya resepi

Source 

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Kukkra Curry Abg ipar saya org Nepal..dia ada ajar saya msk kari yg berasal dr negaranye.nama mskkan tu Kukkra Curry atau kita pggil kari ayam😁.Memang sdap, sbb kari diorg ni lain dr yg lain dan x pakai santan😃. kari ni bkn mkn dg… Read More
  • Koleksi Resepi:Daging Sambal Tempoyak GorengBahan-bahan:-½ kg Daging Lembu- 2 biji Bawang Putih (ditumbuk) -5 biji Bawng Merah (ditumbuk)- Cili Api - ikut suka nak pedas atau tak )tumbuk kasar) -Tempoyak 1 Senduk -Kacang Botol -Minyak Masak untuk me… Read More
  • Koleksi Resepi - Lontong Resepi lontong Bahan A Bawang merah 7 ulas Serai 2 batang Lengkuas 2hiris nipis Halia 2 hiris nipis Udang kering 2sb Ikan bilis segenggam Buah keras 1bjik Kunyit hidup besar ibu jari ( Blend semua bahan diatas ) -udang … Read More
  • Koleksi Resepi:Kuih Seri Muka Bahan Lapisan Bawah-3 cawan beras pulut - rendam 1 - 2 jam -1 sudu kecil garam-3 cawan santan cair fresh (boleh guna santan pekat kotak yang dicampur air)-2 sudu teh minyak masakCara membuatnya..#1. angkat dan tosk… Read More
  • Resepi Asli Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh, PahangBahan-Bahan-1 ekor ikan patin-1 senduk tempoyak-1 ikat daun kesum-1 batang bunga kantan-7 – 15 biji cili api – nak pedas tambah ler-1 inci kunyit hidup-Air-Garam-GulaCara Memasak- Masak Ikan Patin Ikut Resepi Asli Temerloh In… Read More

0 ulasan:

Catat Ulasan