NASI MANDY AYAM
2 cawan beras jasmine pusagold
6-7 ketul ayam - rebus separa masak (simpan air rebusan ayam)
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Lada hitam
Sedikit serbuk jintan manis
Sedikit serbuk jintan putih
Sedikit serbuk kerutuk (anggaran tidak sampai suku sudu)
Telur rebus
Bahan tumis :
1/2 biji bawang besar - hiris
4 ulas bawang putih (tidak perlu hiris)
6 biji cili padi hijau
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
10 biji lada putih
1. Rebus ayam bersama sedikit serbuk kunyit, gula, garam, lada hitam dan air secukupnya hingga 60% masak. Simpan air rebusan ayam.
2. Dalam periuk berlainan tumis bawang besar, bawang putih, cili padi bersama rempah 4 sekawan hingga sedikit kekuningan.
3. Kemudian masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan serbuk kerutuk. Jumlahnya cukup sekadar renjis2 sahaja (tidak sampai suku sudu) sebatikan.
4. Masukkan ayam bersama air rebusan, beras yang telah dibasuh bersih, garam dan juga gula secukupnya.
5. Masukkan air 2 kali ganda dari paras beras. Masak nasi hingga masak. Untuk tahu nasi sudah masak atau belum nasi akan terpacak @ terjungkit bila sudah masak sempurna. Jika belum sampai tahap ini tambah sedikit air dan masak guna api perlahan hingga masak sempurna.
6. Masukkan telur rebus dan nasi mandy ringkas sedia untuk dihidangkan.
Resepi & foto : Niq Ain
0 ulasan:
Catat Ulasan