Selasa, 17 Disember 2024

Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu

 Resepi Nasi Dagang Terengganu:

Bahan-bahan untuk Nasi: -

4 cawan beras Jati

1 cawan beras pulut

3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam

1 – 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam

1 sudu halba

2 ulas bawang merah

1/2 in halia

Cara cara :

1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok)

2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit

3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap. Masukkan lagi santan sehingga meresa. Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap

4. Kukus semula selama 20 minit lagi.

5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.

6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.

7. Boleh dihidangkan

Resepi Gulai Ikan Aya :

Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..

Jangan buang air rebusan

* boleh tambah telur rebus juga.. Ada yang suka makan Nasi Dagang dengan gulai telur rebus

* lebih sedap guna Ikan Aya Hitam dari Ikan Aya Kurik

Bahan-bahan gulai :

1 sudu serbuk ketumbar

1/2 sudu serbuk jintan manis

1/2 sudu serbuk jintan putih

2 hiris lengkuas (dikisar)

1 hiris halia (dikisar)

1 biji bawang besar (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)

3 sudu cili mesin

1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram (nak sedap tambah lebih)

1 1/2 liter santan

1 batang kulit kayu manis

1 sudu kerisik

4 keping asam keping

1/2 buku kecil gula melaka.

Sedikit Belacan

10 biji cili padi

sedikit garam

Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak.

2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, serbuk, rempah gulai cap bunga ros, cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam keping, dan gula melaka

3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.

4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus.

Kredit 

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Laksa Beras Utara Nurul sedekahkn resepi laksa beras nie atas nama arwah mak nurul...Azizah bt che ma...semoga ilmu berguna yg nurul bgi nie mak dpt pahala berterusan dkt sana...jemput siapa nk ambil resepi nie...tak yah mintak izin...ma… Read More
  • Koleksi Resepi:Sambal Totok Resepi Sambal TotokBahan:1/2 gengam ikan bilis kopek(basuh dan rendam)*30 tangkai cili padi merah+hijau*1 biji bwng besar*3 ulas bwng putih*sedikit belacanSedikit garam1biji limau nipisGoreng bahan bertanda * hingga lay… Read More
  • Koleksi Resepi:Daging Masak Ros Resepi Daging Masak RosBahan1 kilo daging dihiris nipisBahan kisar dgn secawan air.2 biji bawang besar yg sederhana besarnya4 ulas bawang putih2 ruas jari halia2 ruas jari lengkuas3 biji buah keras1 btg serai1 biji toma… Read More
  • Koleksi Resepi:Tapai Pulut TAPAI PULUT1kg beras pulut1 biji ragi1 sudu gula (ini petua tapai rasa manis dan tidak masam)Daun pisang secukupnya atau bekas kecil1. Basuh beras pulut hingga betul2 bersih dan rendam selama 2 jam.2. Panaskan periuk ku… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasi Arab Mandy NASI ARAB MANDYMula-mula sediakan stok ayam dulu.(Stok Ayam nanti akan diguna utk masak nasi)1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 42 inci halia - diketuk1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)1 sudu kecil lada hi… Read More

0 ulasan:

Catat Ulasan