Rabu, 11 Disember 2024

Koleksi Resepi:Laksam

 LAKSAM (sukatan utk 4 org mkn)

3 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

6 cawan air (3 air panas + 3 air biasa)

2 sudu besar minyak

1. Satukan semua bahan di atas kacau sampai tak berketul.

2. Kukus dengan pinggan ikea, saya letak 2 senduk adunan.

3. Kukus sampai gelembung (3 minit). Bila angkat dah suam2 baru gulung.

**guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat.

Bahan kuah :

1 biji kelapa - ambil santan

*7 ekor ikan sardin rebus

*2 ulas bawang merah

1 inci lengkuas (ketuk)

Gula

Garam

1 keping asam keping

1 sudu teh lada hitam

1. Blend bahan yg bertanda *. Masukkan dlm periuk bersama santan.

2. Masukkan bahan2 lain yg di atas, kacau sampai mendidih..jgn tinggal nanti berketul.

3. Kemudian perasakan dgn gula dan garam.

Bahan hiasan (hiris) :

Kacang panjang

Timun

Kobis

Taugeh

Bunga kantan

Sambal cili

Kredit resepi & foto : Nor aida

Source 

Related Posts:

  • KOLEKSI RESEPI:BINGKA @ BENGKANG UBI KAYU RESEPI BINGKA @ BENGKANG UBI KAYUBAHAN-BAHAN:4 cawan penuh (padat) ubi parut/ kisar1 cawan santan pekat 1 cawan air1 cawan gula 1 sudu teh garamBeberapa titik pewarna kuning telur (empunya resipi guna pewarna … Read More
  • Koleksi Resepi:Ikan Bawal Steam Chinese Style Resepi Ikan Bawal Steam ❤️ Chinese Style 💕Ikan Bawal dibasuh bersihHalia potong batang mancisBatang Daun BawangCili PadiBawang Putih*Bahan SosKicap Cair 2 sudu besarSos Tiram 1 sudu besarMinyak Bijan 1 sudu besarGula ½… Read More
  • Koleksi Resepi: Pla Neung Manao (Siakap Stim) pegi krabi dlu makan siakap stim dia tiap2 malam pnya la sedap smpai xleh move on.. puas cari serata KL order stim halia la stim limau la mmg xada yg sama sekali pn dah ke kedai tomyam cek mek kelate-thailand.. last2 da… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu Resepi Nasi Dagang Terengganu:Bahan-bahan untuk Nasi: -4 cawan beras Jati1 cawan beras pulut3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam1 – 1 1/2 cawan santan pekat + sedikit garam1 sudu halba2 ulas bawang merah1/2 in h… Read More
  • Koleksi Resepi:Laksam LAKSAM (sukatan utk 4 org mkn)3 cawan tepung beras1/2 cawan tepung gandum6 cawan air (3 air panas + 3 air biasa)2 sudu besar minyak1. Satukan semua bahan di atas kacau sampai tak berketul.2. Kukus dengan pinggan ikea, s… Read More

0 ulasan:

Catat Ulasan