Khamis, 22 September 2022

Koleksi Resepi:Nasi Arab Mandy

 NASI ARAB MANDY



Mula-mula sediakan stok ayam dulu.

(Stok Ayam nanti akan diguna utk masak nasi)


1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4

2 inci halia - diketuk

1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)

1 sudu kecil lada hitam biji

1 sudu kecil serbuk jintan putih

1/2 sudu kecil buah pelaga

1/2 sudu kecil cengkih

2 helai daun Bay

garam secukup rasa

air secukupnya (supaya ayam tenggelam)


Cara membuat:

1.Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.

2.Kemudian angkat dan toskan ayam.

3.Tapiskan air rebusan utk masak nasi.

4.Ayam yang direbus stok tu akan digunakan untuk buat ayam panggang.


Bahan-bahan Untuk Masak Nasi:

3 cawan beras basmathi

4-5 cawan air rebusan/stok ayam (yang disediakan di atas)

Garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam

Sedikit zaffran - (boleh guna pewarna kuning)


Bahan utk menumis:

1 sudu besar minyak sapi

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

3 ulas bawang merah - dimayang halus

1 ulas bawang putih- dimayang halus


Cara membuat:

1.Beras dicuci kemudian ditoskan (dicuci dan direndam selama 20 min)

2.Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis

3.Goreng hingga naik bau/kekuningan

4.Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.

5.Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika

6.Kemudian gemburkan nasi guna garpu


HomeMade Rempah Kabsah - Sebagai salah satu bahan untuk buat ayam panggang


Bahan - bahan:

1 sudu makan bunga cengkih **

1 sudu makan lada hitam **

1 sudu makan jintan manis **

1 sudu makan jintan putih **

2 sudu makan biji ketumbar **

1 sudu makan buah pelaga **

1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **

1 sudu makan serbuk cili*

1 sudu teh kunyit*


Cara penyediaan:

1.Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.

2.Kemudian kisar bahan ** yang digoreng dgn bahan * sehingga hancur.

3.Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa.


Ayam Panggang


Bahan Perapan:

1 sudu teh zaffran - boleh ganti dgn skit serbuk kunyit

1/2 sudu teh serbuk ketumbar

1/2 sudu teh serbuk lada hitam

1 sudu teh serbuk homemade rempah kabsah (lihat atas utk resepi dan cara buat)

1/2 sudu teh serbuk jintan manis

1 sudu kecil garam

Aluminium foil utk balut/bungkus


Cara membuat:

1.Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.

2.Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.

3.Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.


Sos Salata:


Bahan-bahan:

2 biji tomato

1/2 biji bawang besar

2 biji cili besar

5 tangkai cili padi

sedikit daun ketumbar

sedikit garam

Jus dari buah lemon.


Cara penyediaan:

1.Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.

2.Jangan sampai terlalu hancur.

Related Posts:

  • Koleksi Resepi: Laksa Penang RESEPI LAKSA PENANGResepinya - serasa saya semua pandai masak laksa ni..Laksa beras atau laksa segerautk kuahnya - 7 orang makan4@5 ekor ikan kembung direbus dan diambil isi dan dikisar2 biji bawang besar atau 10 biji b… Read More
  • Koleksi Resepi: Laksa Terengganu 💜Laksa Terengganu💜☑2kg ikan sardin/kembong/selar (bukan ikan parang or ikan tenggiri). Paling sedap ikan sardin☑2kg santan☑1/4kg bawang merah☑5-6 ulas bawang putih☑2 inci halia☑1/2 - 1 sudu besar serbuk lada hitam☑1 a… Read More
  • Koleksi Resepi: Laksa Teluk Kechai 💜LAKSA TELUK KECHAI💜Bahan rempah15 cili merah segar15 cili merah kering15 bawang merah1 sudu kecil stok belacanBahan AAir 300ml10 tngkai (daun kesom)5 keping (asam keping)3 batang serai diketuk2 btg bunga kantan1.8 li… Read More
  • Koleksi Resepi: Laksa Kedah 💜Resepi Laksa Kedah💜☑Bahan-Bahan:1 bungkus laksa beras1 kg ikan kembung1 sudu besar belacan2 kuntum bunga kantan. dibelah 41 ikat daun kesum4 keping asam kepinggula dan garam, secukup rasa☑Bahan untuk kisar halus:10-1… Read More
  • Koleksi Resepi: Laksa Thailand 1-💜Laksa Thai💜(Blend Semua • )•Bwg Putih•Bwg Merah•Halia•Belacan •Kunyit Hidup•Cili Padi•Cili Kering •Udang Kering•Serai☑Daun Limau Purut ☑Bunga Kantan ☑Akar Daun Ketumbar☑Santan☑Isi Ikan (ikan tem… Read More

0 ulasan:

Catat Ulasan